سنگ کیسه صفرا : سنگ های صفراوی رسوبات سخت شده مایع گوارشی هستند که می توانند در کیسه صفرا ایجاد شوند. کیسه صفرا یک اندام کوچک گلابی شکل در سمت راست شکم، درست زیر کبد شماست. مایع گوارشی به نام صفرا را در خود نگه می دارد که در روده کوچک شما آزاد می شود.
کیسه صفرا و سنگ کیسه صفرا
سنگ های صفراوی رسوبات سخت شده صفرا هستند که می توانند در کیسه صفرا ایجاد شوند. صفرا یک مایع گوارشی است که در کبد تولید شده و در ذخیره می شود. وقتی غذا می خورید، صفرا منقبض می شود و صفرا را به روده کوچک (دئودنوم) تخلیه می کند. اندازه سنگ های صفراوی از کوچکی یک دانه شن تا بزرگی به اندازه یک توپ گلف متغیر است. برخی از افراد فقط یک سنگ صفرا ایجاد می کنند، در حالی که برخی دیگر به طور همزمان چندین سنگ صفراوی ایجاد می کنند.
افرادی که علائم سنگ کیسه صفرا خود را تجربه می کنند معمولاً نیاز به جراحی برداشتن کیسه دارند. سنگ های صفراوی که هیچ علامت و نشانه ای ایجاد نمی کنند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
علائم
سنگ کیسه صفرا ممکن است هیچ علامت یا علامتی ایجاد نکند. اگر سنگ در مجرای قرار گیرد و باعث انسداد شود، علائم و نشانههای ناشی از آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد ناگهانی و به سرعت در قسمت سمت راست بالای شکم شما تشدید می شود
- درد ناگهانی و به سرعت در مرکز شکم، درست زیر استخوان سینه شما
- کمردرد بین تیغه های شانه شما
- درد در شانه راست
- حالت تهوع یا استفراغ
- درد سنگ کیسه صفرا ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
در صورت بروز علائم و نشانه های یک عارضه جدی سنگ ، مانند:
- درد شکمی آنقدر شدید است که نمی توانید یک جا بنشینید یا موقعیتی راحت پیدا کنید
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- تب بالا همراه با لرز
علل
مشخص نیست چه چیزی باعث تشکیل سنگ می شود. پزشکان فکر می کنند که سنگ ممکن است زمانی ایجاد شود که:
صفرای شما حاوی کلسترول بیش از حد است. به طور معمول، صفرا حاوی مواد شیمیایی کافی برای حل کردن کلسترول دفع شده توسط کبد است. اما اگر کبد شما بیش از مقداری که صفرا می تواند حل شود کلسترول دفع می کند، کلسترول اضافی ممکن است به کریستال و در نهایت به سنگ تبدیل شود.
صفرای شما حاوی بیش از حد بیلی روبین است. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که وقتی بدن شما گلبول های قرمز را تجزیه می کند، تولید می شود. برخی شرایط باعث می شود که کبد شما بیش از حد بیلی روبین تولید کند، از جمله سیروز کبدی، عفونت های مجاری صفراوی و برخی اختلالات خونی. بیلی روبین اضافی به تشکیل سنگ کیسه صفرا کمک می کند.
کیسه صفرا شما به درستی تخلیه نمی شود. اگر کیسه به طور کامل یا اغلب به اندازه کافی خالی نشود، ممکن است صفرا بسیار غلیظ شود و به تشکیل سنگ کیسه کمک کند. (منبع)
برای مطلب مرتبط بیشتر به این صفحه سری بزنید