دلایل بروز سرطان رکتوم : سرطان رکتوم زمانی شروع می شود که سلول های سالم در رکتوم تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.
این تغییرات به سلول ها می گوید که به طور غیرقابل کنترلی رشد کنند و پس از مرگ سلول های سالم به زندگی خود ادامه دهند. سلول های تجمع یافته می توانند تومور ایجاد کنند. با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند رشد کرده و به بافت های سالم اطراف حمله کنند و آنها را از بین ببرند. و سلول های سرطانی می توانند جدا شوند و به سایر قسمت های بدن حرکت کنند (متاستاز).
برای اکثر سرطان های رکتوم، مشخص نیست که چه چیزی باعث جهش هایی می شود که باعث ایجاد سرطان می شود.
جهش های ژنی ارثی که خطر ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را افزایش می دهد
در برخی خانواده ها، جهش های ژنی که از والدین به فرزندان منتقل می شود، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش می دهد. این جهش ها تنها در درصد کمی از سرطان های رکتوم نقش دارند. برخی از ژن های مرتبط با سرطان کولورکتال خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند، اما آن را اجتناب ناپذیر نمی کنند.
دو سندرم ژنتیکی سرطان روده بزرگ که به خوبی تعریف شده اند عبارتند از:
- سندرم لینچ سندرم لینچ که به عنوان سرطان کولورکتال غیر پولیپ ارثی (HNPCC) نیز شناخته می شود، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان ها را افزایش می دهد. افراد مبتلا به سندرم لینچ قبل از 50 سالگی به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند.
- پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP). FAP یک اختلال نادر است که باعث ایجاد هزاران پولیپ در پوشش روده بزرگ و راست روده می شود. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم در افراد مبتلا به FAP درمان نشده قبل از 40 سالگی به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
- آزمایش ژنتیک می تواند این و سایر سندرم های سرطان روده بزرگ و ارثی نادرتر را تشخیص دهد. اگر در مورد سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ نگران هستید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا سابقه خانوادگی شما نشان می دهد که خطر ابتلا به این شرایط را دارید یا خیر صحبت کنید.
عوامل خطر
دلایل بروز سرطان رکتوم : عواملی که ممکن است خطر سرطان رکتوم را افزایش دهند، همان عواملی هستند که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند. عوامل خطر سرطان کولورکتال عبارتند از:
- سن بالاتر. سرطان کولورکتال در هر سنی قابل تشخیص است، اما اکثر افراد مبتلا به این نوع سرطان مسن تر از 50 سال هستند. میزان سرطان کولورکتال در افراد کمتر از 50 سال در حال افزایش است، اما پزشکان مطمئن نیستند که چرا.
- تبار آفریقایی-آمریکایی. افرادی که اجداد آفریقایی متولد شده در ایالات متحده هستند بیشتر از افراد اروپایی در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.
- سابقه شخصی سرطان کولورکتال یا پولیپ. اگر قبلاً سرطان رکتوم، سرطان روده بزرگ یا پولیپ آدنوماتوز داشته اید، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است.
- بیماری التهابی روده. بیماری های التهابی مزمن روده بزرگ و راست روده، مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش می دهد.
- سندرم های ارثی که خطر سرطان رکتوم را افزایش می دهند. سندرمهای ژنتیکی که از نسلهای مختلف خانواده شما منتقل میشوند میتوانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و رکتوم، از جمله سندرم FAP و لینچ را افزایش دهند.
- سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال. اگر پدر یا مادر، خواهر و برادر یا فرزندتان مبتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم باشد، احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است.
- خوردن یک رژیم غذایی کم سبزیجات. سرطان کولورکتال ممکن است با رژیم غذایی کم سبزیجات و گوشت قرمز زیاد همراه باشد، به خصوص زمانی که گوشت ذغالی شده یا خوب پخته شده باشد.
- ورزش خیلی کم اگر شما غیر فعال باشید، احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر است. انجام فعالیت بدنی منظم ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
- دیابت. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به خوبی کنترل نشده ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهند.
- چاقی. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد چاق در مقایسه با افرادی که وزن مناسبی دارند بیشتر است. (منبع)
برای مطلب مرتبط بیشتر به این صفحه سری بزنید