آیا خوردن ماهی خام بی خطر است؟ خوردن ماهی خام با خطر بالاتر عفونت های انگلی و مسمومیت غذایی همراه است. اما می توانید با پیروی از چند دستورالعمل ساده، مانند فریز کردن آن در دمای -4 درجه فارنهایت (20- درجه سانتیگراد) به مدت یک هفته برای از بین بردن همه انگل ها، خطر را به حداقل برسانید.
چندین دلیل عملی وجود دارد که مردم قبل از خوردن ماهی آن را طبخ می کنند، نه صرفاً خام سرو کردن آن. مهمتر از همه، پخت و پز باکتری ها و انگل هایی که می توانند باعث بیماری شوند را از بین می برد. با این وجود، برخی افراد بافت و طعم ماهی خام را ترجیح می دهند. به ویژه در ژاپن به عنوان بخشی از غذاهایی مانند سوشی و ساشیمی محبوب است. اما ماهی خام چقدر ایمن است؟ این مقاله به بررسی خطرات و فواید آن می پردازد.
انواع غذاهای ماهی خام
محبوبیت غذاهای ماهی خام در حال افزایش است. در اینجا چند نمونه هستند:
- سوشی: یک دسته از غذاهای ژاپنی، سوشی با برنج پخته شده، سرکه شده و مواد مختلف دیگر از جمله ماهی خام مشخص می شود.
- ساشیمی: یکی دیگر از غذاهای ژاپنی که از ماهی یا گوشت خام ریز خرد شده تشکیل شده است.
- پوکه: سالاد هاوایی به طور سنتی با تکه های ماهی خام که چاشنی شده و با سبزیجات مخلوط می شود تهیه می شود.
- Ceviche: یک غذای دریایی که در آمریکای لاتین بسیار مرینیت شده است. این معمولاً شامل ماهی خام است که در آب لیمو یا لیمو ترش پخته شده است.
- کارپاچیو: کارپاچیو در ایتالیا رایج است، خوراکی است که در اصل از گوشت گاو خام ریز خرد شده یا کوبیده شده تشکیل شده است. این اصطلاح همچنین ممکن است شامل غذاهای مشابهی باشد که از انواع دیگر گوشت یا ماهی خام تشکیل شده است.
- کوی پلا: یک غذای جنوب شرقی آسیا شامل ماهی خام ریز خرد شده مخلوط با آب لیموترش و مواد مختلف دیگر از جمله سس ماهی، سیر، فلفل قرمز، سبزی و سبزیجات است.
- شاه ماهی سرخ شده: شاه ماهی خام ترشی شده که در هلند رایج است.
- گراولاکس: یک غذای نوردیک که از ماهی آزاد خام تهیه شده در شکر، نمک و شوید تشکیل شده است. به طور سنتی با سس خردل خورده می شود.
- این غذاها بخش مهمی از فرهنگ غذایی در سراسر جهان هستند.
خلاصه:
ماهی خام یک ماده اصلی در غذاهای مختلف از سراسر جهان از جمله سوشی، ساشیمی و سویچه است.
عفونت های انگلی از ماهی خام
انگل گیاه یا حیوانی است که از موجود زنده دیگری که به عنوان میزبان شناخته می شود، تغذیه می کند، بدون اینکه در ازای آن هیچ مزیتی داشته باشد. در حالی که برخی از انگل ها علائم حاد آشکاری ایجاد نمی کنند، بسیاری از آنها ممکن است در درازمدت آسیب جدی ایجاد کنند.
عفونت های انگلی در انسان یک مشکل عمده بهداشتی در بسیاری از کشورهای گرمسیری است. بسیاری از آنها از طریق آب آشامیدنی آلوده یا غذای نادرست پخته شده از جمله ماهی خام منتقل می شوند. با این حال، می توانید این خطر را با خرید ماهی خام از رستوران های مورد اعتماد یا تامین کنندگانی که به درستی آن را تهیه و نگهداری کرده اند، به حداقل برسانید. در زیر مروری بر برخی از اصلی ترین بیماری های انگلی است که پس از خوردن ماهی خام یا نیم پز به انسان منتقل می شود.
فلوکس کبد
فلوک های کبدی خانواده ای از کرم های مسطح انگلی هستند که باعث بیماری به نام اپیستورکیازیس می شوند. عفونت ها در مناطق گرمسیری آسیا، آفریقا، آمریکای جنوبی و اروپای شرقی شایع ترین هستند. محققان تخمین می زنند که حدود 17 میلیون نفر در سراسر جهان، که بیشتر آنها در آسیای جنوب شرقی هستند، به اپیستورکیازیس مبتلا هستند.
فلوک های کبد بالغ در کبد انسان های آلوده و سایر پستانداران ساکن هستند و در آنجا از خون تغذیه می کنند. آنها ممکن است باعث بزرگ شدن کبد، عفونت مجرای صفراوی، التهاب کیسه صفرا، سنگ کیسه صفرا و سرطان کبد شوند. به نظر می رسد علت اصلی اپیستورکیازیس مصرف ماهی خام یا پخته نشده باشد. دست های شسته نشده و سطوح کثیف آماده سازی غذا و ظروف آشپزخانه نیز نقش دارند.
کرم های نواری
کرمهای نواری ماهی به افرادی که ماهیهای آب شیرین خام یا نیمپخته یا ماهیهای دریایی که در رودخانههای آب شیرین تخمریزی میکنند مصرف میکنند، منتقل میشود. این شامل ماهی قزل آلا می شود. آنها بزرگترین انگل شناخته شده برای آلوده کردن انسان هستند که طول آنها به 49 فوت (15 متر) می رسد. دانشمندان تخمین می زنند که تا 20 میلیون نفر در سراسر جهان ممکن است آلوده شوند .
در حالی که کرمهای نواری ماهی اغلب علائمی ایجاد نمیکنند، اما ممکن است باعث بیماری به نام دی فیلوبوتریازیس شوند. علائم دی فیلوبوتریازیس معمولاً خفیف است و شامل خستگی، ناراحتی معده، اسهال یا یبوست است . کرم های نواری همچنین ممکن است مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی به ویژه ویتامین B12 را از روده میزبان بدزدند. این ممکن است به سطوح پایین یا کمبود ویتامین B12 کمک کند.
کرم های گرد
آیا خوردن ماهی خام بی خطر است؟ کرم های گرد انگلی ممکن است باعث بیماری به نام آنیساکیازیس شوند. این کرم ها در ماهی های دریایی یا ماهی هایی که بخشی از زندگی خود را در دریا می گذرانند مانند ماهی آزاد زندگی می کنند. عفونت ها در مناطقی که ماهی اغلب به صورت خام یا کمی ترشی یا نمکی خورده می شود، از جمله اسکاندیناوی، ژاپن، هلند و آمریکای جنوبی شایع است. برخلاف بسیاری از انگل های دیگر که از طریق ماهی منتقل می شوند، کرم های گرد آنیساکیس نمی توانند برای مدت طولانی در انسان زندگی کنند. (منبع)
برای مطلب مرتبط بیشتر به این صفحه سری بزنید