همه چیز درباره کلسترول : کلسترول یک ماده چرب است که توسط کبد ساخته می شود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت و لبنیات یافت می شود. در حالی که کلسترول یک بلوک ساختمانی ضروری برای سلول های بدن است، کلسترول بیش از حد در خون می تواند باعث مشکلات سلامتی شود.
برخی از کلسترول ها به ایجاد پلاک در شریان ها کمک می کند که خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد. هم تغییر شیوه زندگی و هم داروها می توانند به بهبود کلسترول شما کمک کنند.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده چرب است که بدن از آن برای ساخت غشاهای سلولی، هورمون های خاص، ویتامین D و صفرا استفاده می کند. کبد شما کلسترول را تولید می کند، اما می توانید آن را از طریق برخی غذاها نیز مصرف کنید. کلسترول در خون درون ذراتی به نام لیپوپروتئین ها حمل می شود.
غذاهایی که کلسترول را افزایش می دهند
کلسترول رژیمی، کلسترولی است که در غذاها، که شامل محصولات حیوانی است، یافت می شود. بهعلاوه، برخی از غذاها و روغنهای گیاهی سرشار از چربیهای اشباع و ترانس هستند که میتوانند به طور غیرمستقیم سطح کلسترول را با تحریک کبد برای تولید کلسترول بیشتر افزایش دهند.
غذاهای زیر می توانند سطح کلسترول خون را افزایش دهند:
گوشت مانند گوشت گاو، بره و خوک
کره، روغن و گوشت خوک
خامه و شیر پرچرب
پنیر
روغن نارگیل و نخل
غذاهای فرآوری شده که چربی ترانس بالایی دارند
انواع کلسترول
کلسترول در خون به صورت ذراتی به نام لیپوپروتئین حمل می شود. این ذرات با توجه به پروتئین های موجود در سطح آنها نامگذاری شده اند و نقش های متفاوتی در انتقال کلسترول در بدن دارند.
لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)
HDL به عنوان “کلسترول خوب” شناخته می شود. این کلسترول را از قسمتهای مختلف بدن به کبد باز میگرداند و سپس میتواند از طریق صفرا از بدن خارج شود. HDL بالا ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.
لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)
LDL به عنوان “کلسترول بد” شناخته می شود. سطوح بالا LDL به شدت با تصلب شرایین یا ایجاد پلاک در شریان ها و خطر بیماری قلبی مرتبط است.
کلسترول کل
کلسترول تام مجموع انواع مختلف زیرگروه کلسترول در خون از جمله HDL و LDL است. سطح استاندارد بهینه کلسترول تام برای بزرگسالان کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر است.
وقتی کلسترول بالاست چه اتفاقی می افتد؟
همه چیز درباره کلسترول : کلسترول با یک آزمایش خون به نام پانل لیپیدی اندازه گیری می شود که میزان کلسترول کل، LDL، HDL و تری گلیسیرید را فراهم می کند. کلسترول بالا وضعیت کلسترول تام یا کلسترول LDL بالا است که با خطر بالاتر بیماری قلبی مرتبط است.
دیس لیپیدمی اصطلاح دیگری است که به طور کلی به معنای سطوح غیر طبیعی کلسترول است. همراه با LDL بالا، همچنین حاوی HDL پایین است که یکی دیگر از نشانگرهای افزایش خطر بیماری قلبی عروقی است. (منبع)