چاقی و علت آن چیست؟ چاقی وضعیتی است که زمانی رخ می دهد که فرد دارای وزن اضافی یا چربی بدن باشد که ممکن است بر سلامتی وی تأثیر بگذارد. اگر فردی دارای شاخص توده بدنی (BMI) بالا باشد، معمولاً پزشک پیشنهاد می کند که چاق باشد.
BMI ابزاری است که پزشکان برای ارزیابی اینکه آیا یک فرد وزن مناسبی برای سن، جنس و قد خود دارد یا خیر، استفاده میکند. وزن فرد را بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد او بر حسب متر ترکیب می کند.
داشتن BMI بین 25 تا 29.9 نشان دهنده این است که فرد دارای وزن اضافی است. اگر BMI فرد 30 یا بیشتر باشد دچار چاقی می شود.
برخی عوامل دیگر – مانند نسبت دور کمر به باسن، نسبت دور کمر به قد، و مقدار و توزیع چربی – نیز در تعیین میزان سالم بودن وزن آنها نقش دارند.
اگر فردی چاقی داشته باشد، می تواند خطر ابتلا به تعدادی دیگر از بیماری ها، از جمله سندرم متابولیک، آرتریت، و برخی از انواع سرطان را افزایش دهد.
سندرم متابولیک خود شامل مجموعه ای از شرایط، از جمله فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی است.
حفظ وزن متوسط یا کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش می تواند به پیشگیری یا کاهش چاقی کمک کند. اما در برخی موارد ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد.
ادامه مطلب را بخوانید تا بفهمید چرا چاقی ایجاد می شود.
مصرف بیش از حد کالری
وقتی فردی کالری بیشتری نسبت به انرژی مصرف می کند، بدنش کالری اضافی را به عنوان چربی ذخیره می کند. این می تواند منجر به چاقی منبع مطمئن شود.
همچنین، برخی از غذاها و نوشیدنی ها – به ویژه آنهایی که دارای چربی و قند بالایی هستند – بیشتر به افزایش وزن منجر می شوند.
مواردی که خطر افزایش وزن را افزایش می دهند عبارتند از:
فست فودها
غذاهای سرخ شده، مانند سیب زمینی سرخ کرده
گوشت های چرب و فرآوری شده
بسیاری از محصولات لبنی
غذاهای حاوی شکر اضافه شده، مانند محصولات پخته شده، غلات صبحانه آماده و کلوچه ها
غذاهای حاوی قندهای پنهان مانند سس کچاپ و بسیاری دیگر از مواد غذایی کنسرو شده و بسته بندی شده
آبمیوه های شیرین، نوشابه های گازدار و نوشیدنی های الکلی
غذاهای فرآوری شده با کربوهیدرات بالا، مانند نان و شیرینی
برخی از محصولات غذایی فرآوری شده، مانند سس کچاپ، حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا به عنوان شیرین کننده هستند.
چاقی و علت آن چیست؟ خوردن بیش از حد این غذاها و انجام ورزش کم می تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود.
افرادی که رژیم غذایی عمدتاً از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و آب دارند، در صورت پرخوری یا اگر عوامل ژنتیکی خطر ابتلا را افزایش دهند، همچنان در خطر افزایش وزن هستند.
با این حال، آنها به احتمال زیاد از رژیم غذایی متنوع با حفظ وزن متوسط لذت می برند. غذاهای تازه و غلات کامل حاوی فیبر هستند که می تواند هضم سالم را تشویق کند و به فرد کمک کند برای مدت طولانی تری احساس سیری کند.
داشتن یک سبک زندگی بی تحرک
بسیاری از مردم نسبت به پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگشان سبک زندگی بی تحرکتری دارند. (منبع)