اندومتریوز چیست؟ اندومتریوز اختلالی است که در آن بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم شما در خارج از حفره رحم رشد می کند. پوشش داخلی رحم شما آندومتر نامیده می شود.
اندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که بافت آندومتر مانند روی تخمدان ها، روده و بافت های پوشاننده لگن شما رشد می کند. به ندرت اتفاق می افتد که بافت آندومتر به خارج از ناحیه لگن شما گسترش یابد، اما غیرممکن نیست. بافت مشابه آندومتر که در خارج از رحم شما رشد می کند به عنوان ایمپلنت آندومتر شناخته می شود.
تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی شما بر روی بافت نابجای آندومتر مانند تأثیر می گذارد و باعث می شود این ناحیه ملتهب و دردناک شود. این بدان معنی است که بافت رشد می کند، ضخیم می شود و تجزیه می شود. با گذشت زمان، بافتی که شکسته است جایی برای رفتن ندارد و در لگن شما گیر می کند.
این بافت گیر افتاده در لگن می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- تحریک
- تشکیل اسکار
- چسبندگی، که در آن بافت اندام های لگن شما را به هم متصل می کند
- درد شدیدی که در طول سیکل قاعدگی رخ می دهد
- مشکلات باروری
- علائم آندومتریوز
علائم اندومتریوز متفاوت است. برخی از افراد علائم خفیف را تجربه می کنند، اما برخی دیگر ممکن است علائم متوسط تا شدید داشته باشند. شدت درد شما نشان دهنده درجه یا مرحله بیماری نیست. ممکن است یک نوع خفیف از این بیماری داشته باشید، اما درد دردناکی را تجربه کنید. همچنین ممکن است فرم شدید داشته باشد و ناراحتی بسیار کمی داشته باشد.
مهم است که توجه داشته باشید که ممکن است هیچ علامتی را تجربه نکنید. درد لگن شایع ترین علامت آندومتریوز است. همچنین ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
- دوره های دردناک
- گرفتگی عضلات 1 یا 2 هفته حوالی قاعدگی
- خونریزی شدید قاعدگی یا خونریزی بین قاعدگی
- ناباروری
- درد در هنگام مقاربت جنسی
- ناراحتی با حرکات روده
- کمردردی که ممکن است در هر زمانی از چرخه قاعدگی شما رخ دهد
مهم است که به طور منظم معاینات زنان را انجام دهید، که به متخصص زنان اجازه می دهد تا هرگونه تغییر را تحت نظر داشته باشد. اگر دو یا چند علامت دارید این امر به ویژه مهم است.
درمان اندومتریوز
قابل درک است که شما خواهان تسکین سریع درد و سایر علائم اندومتریوز هستید. اگر این وضعیت درمان نشود، میتواند باعث ایجاد چالشهایی در فعالیتهای روزانه شما شود. اندومتریوز هیچ درمانی ندارد، اما علائم آن قابل مدیریت است.
گزینه های پزشکی و جراحی برای کمک به کاهش علائم و مدیریت هر گونه عوارض احتمالی در دسترس هستند. پزشک شما ممکن است ابتدا درمان های محافظه کارانه را امتحان کند. سپس اگر وضعیت شما بهبود نیافت، ممکن است جراحی را توصیه کنند. واکنش همه افراد به این گزینه های درمانی متفاوت است. پزشک به شما کمک می کند تا بهترین گزینه را پیدا کنید. گزینه های درمانی عبارتند از:
داروهای ضد درد
می توانید داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن را امتحان کنید، اما به شما توصیه می شود که در همه موارد موثر نیستند.
هورمون درمانی
مصرف هورمون های مکمل گاهی اوقات می تواند درد را تسکین دهد و پیشرفت اندومتریوز را متوقف کند. هورمون درمانی به بدن شما کمک می کند تا تغییرات ماهانه هورمونی را تنظیم کند که باعث رشد بافتی می شود که در آندومتریوز رخ می دهد.
داروهای ضد بارداری هورمونی
داروهای ضد بارداری هورمونی با جلوگیری از رشد ماهانه و ایجاد بافت مشابه آندومتر، باروری را کاهش می دهند. قرص های ضد بارداری، چسب ها و حلقه های واژینال می توانند درد را در اندومتریوز با شدت کمتر کاهش دهند یا حتی از بین ببرند.
تزریق مدروکسی پروژسترون (Depo-Provera) نیز در توقف قاعدگی موثر است. رشد ایمپلنت های آندومتر را متوقف می کند. درد و سایر علائم را تسکین می دهد. با این حال، این ممکن است اولین انتخاب شما نباشد، زیرا خطر افزایش وزن، کاهش تولید استخوان و افزایش بروز افسردگی در برخی موارد وجود دارد.
آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)
افراد آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) را برای جلوگیری از تولید استروژن که تخمدان ها را تحریک می کند، مصرف می کنند. نمونه ای از آگونیست های GnRH، Lupron Depot، تزریقی است، در حالی که Elagolix، که به صورت خوراکی مصرف می شود، یک آنتاگونیست است. هر دو می توانند تولید استروژن را سرکوب کنند. (منبع)