تمهیدات تغذیه در ماه مبارک رمضانتغذیهی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه ی غذایی است.تغذیه در ماه رمضان »تنوع« به معنی استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی ها، میوه ها و گروه گوشت و جایگزین های آن؛ »تعادل « بدین معنی است که از همه ی گروههای غذایی به مقدار کافی مصرف شده و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.
هرگز تناول وعده سحری را فراموش نکنید،
زیرا گرسنگی باعث کاهش سیستم ایمنی بدن شـود می شود. از انواع غذاها بهره مند می شوند و از سبزی ها بیشتر گرسنگی می کنند ۱۲ ساعت است که هضم کامل ۴ ساعت در معده، ۴ ساعت در روده کوچک و ۴ ساعت در صورت می گیرد و فلسفه روز علاوه بر موارد دیگر فاصله(صباحوعشتا) است.
از انواع میوه ها به جای آب می توانید استفاده کنید
زیرا بدن به تمام ویتامین ها در طول روز نیاز دارد، این را در نظر داشته باشید که میوه های شیرین را از غذا و میوه های ترش برای خوردن بهتر غذا بعد از تناول غذا بخورید. میوه هایی با خواص ضد را باهم نخورید، اما هر نوبت یک نوع میوه میل کنید.
تمهیدات تغذیه در ماه مبارک رمضان
با مصرف نوشیدنی های صنعتی که حاوی قنــد بالا و بدون فیبرند پرهیز کنید
زیرا اصولا باعث می شود که به داروی قند خون و پوکی استخوان برسید، بنابراین بهتر است شربت آبلیمو با شکر ســرخ، دوغ و آب خنک شود.گوارا بنوشید و همیشه از نوشیدن آب یخ که باعث چربی چرب می شود بپرهیزید.
از نوشیدنی های سیاه مخصوصاً هندی که با زرنیخ که سمی بیماری زا و با مواد شیمیایی رنگرزها را برای پارچه و لباس استفاده می کنند و با محلول پرمنگنات دوپتاس استفاده می کنند که با تلمامشی بر چای می پرا کنند و برای شفافی و براقی رنگ ظاهر چای با پارافین مایع استفاده کنند. مالش را استفاده نکنید، بلکه به جای آن از چای سبز لزوماً چای ترش و یا اضطراراً چای ایرانی که به مراتب زیان بسیار کمتری استفاده کنید، و از قهوه ای که حاوی کافئین و مضر است حدالامکان بپرهیزید
هنگام افطار از غذاهای شکم پر کن مانند سالاد، سـوپ و آش رشــته پرهیز و از تناول غذاهای سنگین و دیر هضم و به هم خوردن گوشت گوساله خودداری کنید
و به جای آنها با خرما افطار را آغاز کنید و از آنجا که خرما غذای قابض است. و مصرف بیش از حد آنها باعث می شود، بعد از آن مقدار آب مصرف گرم بنوشید.
از خوردن غذاهای سرخ شده و سرخ کردنی ها و غذاهای پرادویه و پرنمک و چرب و غذاهای فرآوری شده پخته شده و از غذاهای ساده مانند نان سنگک برشته همراه با پنیر و گردو و سبزی های تازه بهره مند شوید.
تمهیدات تغذیه در ماه مبارک رمضان
غذاهـای خود را از افطار تا سحر به سـه وعده سبک تقسیم کنید
و از غذاهای لطیـف و زود.هضم مانند تخم مرغ نی برشـت و آب پز استفاده کنید زیــرا این نوع غذاهای ســبب رشــد و نمو می شوند و مواد زاید کمتری از آنها تولید می شود، هـر چند در هفته تناول ۴ عـدد تخم مرغ کفایت می کند و بیشتر توصیه نمی شود زیرا تناول بیش از حد. انتظار تخم مرغ باعث بروز لکه های قهوه ای مایل به سیاه در دست و صورت می شود.
هرگز از غذاهای ممنوع، که تناول آن با هم ایجاد بیماری می شود
مانند:ماسـت و ترشی، ماست و باقلا، ماهی و ترشی و گرم و سرد، ترشی با شوری، ماسـت با ترب،ماهی با تخم مرغ، و لبنیات با آلو و انار بعد از غذاهای گوشتی و حبوبات استفاده نمی شود و سعی می شود هر وعده یک نوع غذا میل شود و یک نوع غذا بخورد زیرا اصولا خوردن گوشت پرنده و چرنده با هم مشکل ساز خواهد بود.
از خوردن غذاهای شدیدا ممنوع یعنی همراه شدن ترشی با غذاهای قابض (خرما، انجیر وعرق نعنا و…) خودداری کنید
زیرا باعث تبرید (سردی شدید) می شود و مزاج های دم و صفرا رادیل می کند و می تواند مزاج می آورد و می کند. به سینه و ریه آسیب می رســاند مانند:غوره و ســماق و… غذاهای چرب و شیرین غذاهای سنگین را به وجود می آورد و غذاهای چرب و بی مزه عـلاوه بر تغلیظ باعث تبرید و هم می شود. طبق دستورالعمل های طب سنتی اسلامی، از خوردن سیر و پیاز و ترشی در ماه فروردین و نوشیدن آب در ناشتای اردیبهشت.و خوردن غذاهای غلیظ مانند کله پاچه و گوشت
تمهیدات تغذیه در ماه مبارک رمضان
گاو (سودازا) در خردادماه و اجتباب از کار زیاد وخستگی و تناول چرب در تیرماه و مرداد ماه باید پرهیز شـود
و به جای آنها به تناول غذاهای لطیف مانند گوشه های صید شـده، سبزی ها و نوشــــدنی شربت های و سبزی هایی مانند کاسنی،خرفه همان است. سبزی مـورد علاقـه حضرت فاطمـه الزهـرا(س) خیار،شیر خشت،گوشت مرغ،کبک،دراج،ماهی تازه،آب دوغ خیار ومصـرف خنکیها توصیه میشود. چند مرغ پرندگان سودازا است الا مرغهای ارگانیک
نکته:
قبل از هر غذای چشــــــیدن نمک به اندازه تری انگشـت ســــبابه و پایان غذا همینطور و علاوه بر آن نیم ساعت بعد از غذا نوشــــــدن یک استکان یا یک لیوان به اندازه یک قاشق غذاخوری سرکه اصطلاح طبیعیاً خانگی تاکیداً نه کارخانه ای، الباقی آب در حجم. لیوان توصیه می شود.زیرا نمک ضدعفونی کننده و سـرکه طبیعی،هاضـم، ضدعفونی کننده و کاهنده حرارت بدن و ذوب کننده، از بین بردن پلاکتها، نافذ، کاهنده فشار، رقیق کننده خون، دافع سـودا خون، درمان کننده و درمان کننده. دافع انسهای سطح و عمقی خونداد و تنظیم کننده سکته ها است
نوشیدن اب
از نوشیدن آب یخ به ویژه هنگام افطار خودداری کنید زیرا آب یخ و سرد ابتلاء به بیماری کبد چرب یا تسریع میکند و از طرفی خواص غذا را کاهـش میدهد و کار هضم غذا را در معده با مشکل مواجه می نماید و سـوء مزاج را موجب می شـود و بدن را به سمت و سوی استسقاء(آب آوردن بدن)و استسقاء گوشتی (متورم شدن دستها و پاها که اگر انگشت خود را روی ورم فشـار دهید حفره ای کوچک به وجود می آید و تا دقایقی به حالت اولیه خود بر نمی گردد.
از سالادهای سبز رنگ که آب مطلوبی را برای بدن فراهم می آورند مانند کاهو استفاده کنید
از سوپهای مغزی در وعده های غذایی سحر و افطار استفاده کنید و در سوپ، از جو،هویج،گوجه فرنگی، کدو حلوایی، تره که برای طحال مفید است،از جعفری، پیاز و انواع جوانهها استفاده فرمای
از انواع مختلف میوه ها و گروه ســــــــزیهای تازه که می تواند سیستم ایمنی بدن را ارتقاء دهد استفاده کنید و از خوردن چند نوع میوه با طبع ضد و نقیض حدالامکان خودداری کنید
همراه گوشت کوســــفند) قیمه و قرمه جدا پرهیز کنید و تنها از یک نوع غذا و خورشت تناول و معده، بخورید و بخورید را گیج کنید و برای خود بیماری را به ارمغان نیاورید.
برای قند خون مورد نیاز بدن از خرما استفاده کنید
و بعد از آن مقدار آب بنوشید، هر چند خرما تنظیم کننده قند خون است،مشـروط در خوردن آن زیاده نشــود زیرا با خوردن خرما از افزایش قند خون می شود. و اشتها نیز کنترل می شود.
همانگونه که اشاره شـد در وعده افطار از غذاهای سبک و کم حجم مانند نان فانتزی، پنیر، گردو و سبزی، فرنی، شیربرنج،شیرو عسل استفاده کنید.
تمهیدات تغذیه در ماه مبارک رمضان
بهتر است ســــــــزیهادر افطار و میوه ها در سحرگاه میل میل میل به میوه های شیرین قبل از غذا و ترش بعد از غذای تناول شود تا باعث شود در امر هضم میشر شود.
به جای چای پررنگ و نوشیدنی های حاوی کافئین از چای کمرنگ ایرانی و شربت آبلیمو با شکرسرخ و شربت عسل و تخم شربتی که اگر با شربت آبلیمو همراه باشید کلسیم ساز است استفاده کنید.
از مصرف غذاهای شـور و خیلی چـرب در وعده سحری جلوگیری کنید زیرا باعث تشنگی در طول روز خواهد شد.
مصرف آب و مایعات بین افطار تا سحر برای جلوگیری از کم آبی فراموش نشود.