روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات نفخ کردن یکی از شایع ترین مشکلات گوارشی کاهش نفخ حبوبات است . که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف نظیر حبوبات ایجاد می شود. کاهش نفخ حبوبات انواع حبوبات، از نخود و لوبیا گرفته تا عدس و ماش،جزو محبوب ترین گیاهان پُرمصرف در سراسر جهان محسوب می شوند
روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات سرشار از پروتئین ، فیبر و مواد ضروری بدن هستند ، بعضی از آنها مانند نخود آنقدر مفید هستند که نفاخ بودنش کار دست آن داده است . حبوبات آری یا نه ؟ حبوبات شامل دانههای گیاهی هستند که معروف ترین آنها نخود ، عدس انواع لوبیا ، باقلا و لپه است . خواص و کاربرد حبوبات مختلف ، متفاوت است و قدیم در سفره خانواده ها جای دارند ،
اما در مصرف آنها رعایت چند نکته به طور کلی لازم است :
کاهش نفخ حبوبات
۱ ) حبوبات در برخی از بیماریها جرء پرهیزات مهم قرار می گیرد که پزشک به آن تأکید می کند
مانند : پرهیـز عدس در برخی دردهای مفاصـل مشکلات روانی
حبوبات به شـدت نفاخ و بخارزا در افراد مبتلا به سردرد و میگرن ، خصوصاً زمان حمله میگرنی و سرگیجه روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات
۲ ) دقت کنید لزوماً عارضه حبوبات فقط گوارشی و نفخ نیست و بسته به نوع آن و فعل و انفعلاتی که در بدن ایجاد می کنند در برخی مشکلات پرهیز داده میشوند
، کاهش نفخ حبوبات اما عارضه مهم و آشنا در مصرف حبوبات ، همان نفخ است که در افرادی که مشکلات گوارشی دارند توصیه میشود محدود مصرف گردد و تا حتی الامكان نفخ آن گرفته شود .
۳ ) مصرف زیاد حبوبات در همه مشـكـل سـازاست ، بنابراین غذاهای پرحبوبات مانند عدسی و خوراک لوبیا را متعادل مصرف کنید . روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات
۴ ) سـعی کنیـد غذاهایی که در دستورشـان حبوبات است را با مقادیر کمتر حبوبات مصرف کنید و سبزیجات را بیشتر کنید
مثلا لپه قیمه را کمتـر بریزید و پوره گوجه فرنگی را بیشـتر اضافه کنید
۵ ) خیساندن حبوبات روش آشنای کمتر کردن نفخ آنهاسـت ،
اما همین خیساندن هم نکات خاصی دارد که توصیـه می ی کنیم ادامه ادامه متن را حتما مطالعه کنید .
چرا حبوبات باعث نفخ می شوند ؟
انواع حبوبات به دلیل هضم نشدن قند آن در بدن موجب ایجاد نفخ میشوند . در بین حبوبات ، ماش کمترین نفخ را ایجاد می کند . اما نخود و لوبیا بیشترین نفخ را دارا هستند . از کاهش نفخ حبوبات تا پختن سریع آنها
از این روشها می توانید به صورت ترکیبی هم استفاده کنید
۱ ) خیساندن به مدت ۴ تا ۴۸ ساعت ، اگر بیشتر باشد بهتر است
بسـته به وقت خود ، حبوبات را قبل پختن بین ۴ تا ۴۸ سـاعت در آب ولرم خیس کنید ، در این مدت هم اگر چندبار آب آن را عوض کنید بهتر است !!! حتی گاهی توصیه می کنیم این خیساندن را تا حد شروع جوانه زدن دانهها ادامه دهید . بعد حبوبات خیس شده را داخل دستمال نخی بریزید و آنها را آرام مالش بدهید تا پوستشان جدا بشود و بعد بپزید . روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات
۲ ) جوشاندن حبوبات
اگـر حبوبات را از قبل خیس کرده اید ، قبل از پخت ، آنها را به مدت ۵ دقیقه بجوشـانید و آبکش کنید و نهایتا در آبی تازه به طور کامل بپزید . اگر حبوبات را از قبل خیـس نکرده اید ، قبل از پختن ، آنها را یک یا دوبار بجوشانید و بعد آبکش نموده و با آب جدید بپزید .
۳ ) استفاده از خیار برای وقتی که عجله دارید
اگه عجله دارید و وقت خیسـاندن ندارید ، یک خیار با پوست را از طـول برش بدید و موقع پخت حبوبات داخل قابلمه بیندازید و آخر پخت خارجش کنید . از خیار می توانید موقع خیساندن حبوبات هم استفاده کنید .
۴ ) از ادویه و مواد ضدنفخ در هنگام پخت استفاده کنید
راه دیگر برای رفع نفخ حبوبات ، پختن آنها به همراه زیره و کمی برنج است . تازه می توانید موقع پخت به حبوبات خود هویج ، رزماری ، نعناع خشک و آویشن اضافه کنید
هدف از مصرف حبوبات ، فقط مصرف ویتامینهای محلول در آب یا حساس به گرما نیست ، این مواد خصوصا نخود ، کلی خواص و ویتامینهای دیگر نیز دارند .
با این حال اگر نگران آن دسته از ویتامینهای از دسته رفته هستید دو روش دیگر را امتحان کنید .
چه کسانی باید حواسشان به نفخ حبوبات باشد ؟
- افراد زیر بایـد در مصرف حبوبات نفاخ احتیاط کننـد و قبل مصرف با پزشک خود مشـورت کنند تا شرایطشان بدتر نشود :
- افـراد دارای میگرن ، سـردرد و سرگیجه ( خصوصاً در موقع حمله میگرنی )
- افراد دارای آلرژی
- افراد دارای بیماریهای گوارشی مثل رفلاکس و سوءهاضمه
- سالمندان
- خانم هـای باردار ( خصوصاً سـه ماهه اول )
- کودکان زیر دو سال
- روشهای کاربردی برای کاهش نفخ حبوبات
چند توصیه ضدنفخ
- به آرامی غذا بخورید
- غذاها را خوب بجوید
- بین غذا صحبت نکنید
- موقع غذا خوردن صاف بنشینید
- از مصـرف غذاهای گرم و سـرد همزمان با هم خودداری کنید .
- یـک نعلبکی کوچـک ریحان یا نعناع را در سفره خود داشته باشید .
- با آویشن آشـتی کنید خصوصاً موقع خوردن پیتزا و غذاهای غلیظ و نفاخ
- بعد از غذا خوردن کمی آرام قدم بزنید .
- معده و ناحیه شـکم را با ماساژ روغنهای گرم ، تقویت کنید .
- یبوست خود را برطرف کنید .
حبوبـات جزء مواد غذایی بسـار کم کـالـری می باشـند و می توانند به راحتی در رژیم غذایی کسانی که رژیم لاغری دارند گنجانده شـوند . همچنیـن حبوبـات ، مرجع خوبی بـرای دریافت پروتئین و آهن برای اشخاص گیاه خوار شمرده میشوند . البته حبوبات نیز اما و اگرهای خود را دارنـد و برخـی از آنها به ویژه نخود و لوبیا به شدت نفاخ هستند .