فواید و مضرات عرق کاسنی کاسنی معمولی یا Cichorium گیاهی است از ریشه گل مینا ، فواید و مضرات کاسنی از تیره گل ستاره ایها میباشد . از این گیاه دو گونه کشتی و چهار تا شش گونه وحشی موجود است . و این گیاه انواع مختلفی دارد سه نوع آن معروف است . کاسنی بری : که به tansy شهرت دارد در ایران نمی روید . کاسنی زرد که به گل قاصدک شهرت دارد و در طب قدیم ایران به نام ترخشقون نام برده اند در بیشتر نواحی ایران پراکندگی دارد .
فواید و مضرات عرق کاسنی اگر چه میتوان مزایای فراوانی برای این گیاه برشمرد، اما در صورت بارداری مصرف بیش از حد آن غیرمجاز است، زیرا ممکن است موجب خونریریزی گردد و احتمال سقط جنین غیرعمدی را افزایش دهد. اگرچه تحقیقات در این زمینه کافی نیست اما همان تحقیقات نشان میدهد که در دوران شیردهی نیز مصرف بیش از حد آن ممنوع میباشد زیرا مواد موجود در این گیاه از طریق شیر مادر به کودک منتقل میشود.
کاسنی معمولی
فواید و مضرات عرق کاسنی گیاه معمولی : یک گیاه دارویی پایا با گلهای آبی یا ارغوانی است.این گیاه در اصل بومی جهان قدیم است و بعدا در قاره آمریکانیز به صورت گیاه خودروی کنار جاده ای درآمده است . منشـا اصلی این گیاه اروپای مرکزی ، مناطق غربی و مرکزی آسـیا و شمال آفریقا است و پراکندگی وسیعی در نواحی مختلف ایران به خصوص شهرستان اقلید ، آذربایجان ، کردستان و مناطق کوهستانی خراسان دارد . به آب و هوای خنک ، آفتابی یا کمی سایه نیاز دارد و گرمای شدید تابستان را تحمل نمی کند .فواید و مضرات عرق کاسنی
طبیعت کاسنی
فواید و مضرات عرق کاسنی طبیعت کاسنی : از نظر طب سنتی ایران ، طبیعتی سرد و تر دارد .
طبیعت عرق کاسنی : طبیعت سـرد دارد ، مقوی معده ، تب بر ، درمـان بیماریهای اعصاب ، تقویت پوست ، ضد کلسترول ، تصفیه خون ، تسکین حرارت خـون و درمان کننده وجود خون در ادرار میباشد.تخم کاسـنی در جمیع حالات جانشین برگ کاسنی می تواند بشود .
طبیعت ریشه کاسنی : ریشه کاسنی گرم و خشک است ، برطرف کننده گیر و سده ، نرم کننده اخلاط سینه ، افزاینده ادرار ، برطرف کننده تبها ، تصفیه و پاک کننده خون ، و رفع کننده ورم احشاء و درد مفاصل و استسقاء .
خواص کاسنی
فواید و مضرات عرق کاسنی
تصفیه خون و شستشـوی کبد از جمله خواص کاسنی و عرق آن اسـت . این گیاه یکی از گیاهان دارویی موثر اسـت که در انواع مختلف در طبیعت وجود داشته و همه اجزای آن خواصی بسیار مفید برای بدن دارد ، البته اگر به اعتدال مصرف شود .
گیاه کاسنی دارای خواص تببرمیباشد ، همچنین اندام هوایی این گیاه مانند برگ و سـاقه آن ، برای هضم غذا مفید است .
شستشو دهنده کبد و کلیه ، خون ساز است .
این گیاه دارویی باعث افزایش نیروی جنسـی و افزایش حجم اسپرم در مردان میشود . ریشه کاسنی گرم و خشک است ، برطرف کننده گیر و سده ، نرم کننده اخلاط سینه ، افزاینده ادرار ، برطرف کننده تبهـا ، تصفیه و پاک کننده خون ،
و رفع کننده ورم احشـاء و درد مفاصل و استسقاء . برای درمان یبوست ، جوشانده برگ و ریشه کاسنی به مقدار ۲ فنجان صبح ناشـنـا بسیار مفید است . برای تهیه ماسک زیبائی از این گیاه ، ابتدا این گیاه را بکوبید و آب آن را بگیرید و با سـفیده تخم مرغ مخلوط کنید و به صـورت بمالید . پس از یک ربع سـاعت آن را با آب ساده بشوئید . این ماسک غدد را تحریک می کند و عرقپوست را زیاد می کند .
خواص کاسنی
برای مبتلایان به امراض جلدی و اگزما مفید است.غرغره آب ایـن گیاه دارویی گلـودرد و تورم مفصلی را از بین می برد.ریشه این گیاه برای تقویت معده ، زیاد کردن ادرار و رفع درد مفاصل و یرقان مفید اسـت و مشکلات صفراوی را بر طرف می کند.هرچه عرق کاسنی تلخ تر باشد فواید عرق کاسنی بیشتر است
و در التیام امراض کبدی موثرتر است.عرق کاسنی برای مبتلایان به نقرس و هپاتیت مفید است .
ایمنی در برابر بیماریهای عفونـی از دیگر خواص عرق کاســنی است.این عرق سرشار از ویتامین C بوده و نوع وحشی آن فسفر و آهن گیاهی دارد.از فواید این عرق برای پوست می توان گفت که عرق این گیاه با تقویت کبد ، رنگ پوست را روشن ، بیماریهای مزمن پوستی به خصوص اگزما را التیام ، رسوبات ادراری و جوشهای ناشی از گرمی غذاها را رفع می کند.
این عرق بهترین دارو برای افزایش نیروی جنسی است . که این یکی از خواص عرق کاسنی برای مردان است . ريشـه این گیاه برای تقویت معده ، زیاد کردن ادرار و رفع درد مفاصل و یرقان مفید اسـت و مشکلات صفراوی را بر طرف می کند .
مضرات کاسنی
غیر از فواید عرق کاســنی مضراتی نیز دارد . مصرف بلند مدت فرآوردههای این گیاه ، موجب تخریب عروق شبکیه میشود ، علاوه بر این مصرف طولانی مدت فرآوردههای این گیاه موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا میشود و با توجه به این که مصرف فرآوردههای این گیاه موجب انقباض عضلات رحمی میشود ، مصرف عرق کاسنی در بارداری احتمال زایمان زودرس را تقویت می کند .
دم کرده برگ کاسنی ( کبدی و پوستی ) :
سه استکان عرق کاسنی ، سه استکان عرق شاه تره مخلوط شود . صبح و ظهر و شب قبل از غذا در هر وعده یک استکان میل شود .
دم کرده برگ کاسنی ( طحال ) :
۵ گرم برگ کاسـنی را در ۲۰۰ سی سی آب دم کاسنی حل کرده و روزی ۳ فنجان قبل از غذا میل شود .
دم کرده برگ کاسنی ( مرض قند ) :
کاسنی خنک کننده بوده ، معده را تقویت کرده ، ترشح آن را زیاد می کند ، از مقدار قند خون در مبتلایان به بیماری قند می کاهد .
دم کرده برگ کاسنی ( کبد و کلیه ) :
دم کرده کاسنی وحشی ( ۱۰ گرم در صد گرم آب ) کبد و کلیه را تحریک و فعال می سازد .فواید و مضرات عرق کاسنی
دم کرده برگ کاسنی ( تشنگی ) :
کاسنی مسکن حدت حرارت خون و صفرا و تشنگی است .
دم کرده برگ کاسنی ( ورم چشم ) :
مالیدن آب برگ کاســی تنها و یا با سرکه برای سردردهای گرم و صفراوی نافع است و همچنین آب برگ کاسنی با سرکه و یا دوشاب مالیده شود برای ورمهای گرم چشم و درد چشم نافع است .فواید و مضرات عرق کاسنی
دم کرده برگ کاسنی ( تقویت قلب ) :
ضمــاد آب برگ کاسـنی با آرد جو برای خفقـان و تقویت قلب و تحلیل ورم و آشـامیدن آب برگ کاسنی برای باز کردن گرفتگیهای کبد و طحال و یرقان و تقویت کبد موثر است .فواید و مضرات عرق کاسنی
دم کرده برگ کاســی ( مسهل ) :
کاسنی وحشی دارای خواص مسـهل ، تقویت کننده ، تب بـر و به طور ملایم ، خون را تصفیه می کند و آن را به شکل شربت به بچهها می دهند .
دم کرده برگ کاسنی ( تب ) :
اگر کف آب جوشانده کاسنی را بگیرند و با سکنجبین بنوشند برای تبهای کهنه و تقویت معده مفید است .
دم کرده برگ کاسنی ( نقرس ) :
کاسنی با روغن بنفشـه و آرد جو و با آرد جو و سرکه جهت مفاصل و نقرس گرم و ورمهای گرم مفید است .
دم کرده برگ کاسنی ( گزش حشرات ) :
ضماد کاسـنی به همراه ریشـه اش جهت گزش عقرب و حشرات موذی و زنبور به کار می رود .فواید و مضرات عرق کاسنی
دم کرده ریشه کاسنی ( ناراحتی کبد ) :
۳۰-۲۰ گرم ریشه کاسنی را با هزار گرم آب جوش دم کرده صاف نمایند برای تقویت معده و ناراحتی کبد یک فنجان قبل از هر غذا مصرف نمایند .
دم کرده ریشه کاسنی ( قوای جنسی ) :
شستشو دهنده کبد و کلیه ، خون ساز ، افزایش نیروی جنسی و افزایش حجم اسپرم در مردان میشود .
دم کرده ریشه کاسنی ( فشار خون ) :
کاسنی برای تنظیم فشار خون بسیار مفید است .
دم کرده برگ کاسنی ( چشم ) :
افزایننده بینایی است ، ضماد آن برطرف کننده ورمهای گرم و دردهای چشم است .
دم کرده برگ کاسنی ( قند خون ) :
کاســی دوست کبد اسـت و کم کننده قند خون میباشد . بیماران مبتلا به دیابت و بیماریهای حلقوی با آن قرقره کنند .فواید و مضرات عرق کاسنی
دم کرده تخم کاسنی ( سردرد ) :
تخم کاسنی در ترکیب با سـایر داروهای خنک برطرف کننده تبهای صفراوی ، یرقان ، خفقان ، بیماریهای کبدی و سردرد است .
دم کرده برگ و ریشه کاسنی ( یبوست ) :
برای درمان یبوست ، جوشانده برگ و ریشه کاسنی به مقدار ۲ فنجان صبح ناشتا بسیار مفید است . دم کرده برگ کاسنی ( کبد ) : به مدت ۲۰ روز و روزی یک یا دو لیوان برای پاکسازی کبد مصرف میشود .
مقدار و روش مصرف کاسنی
یک قاشق غذاخوری برگ گیاه کاسنی را در یک قوری چینی بـا آب ۸۰ درجه سـانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید سپس دمنوش را صاف مـی کنیم . در صورت تمایل به شیرین کردن آن از عسل یانبات استفاده کنید . در کشورهای اروپایی از ریشه و ساقههای جوان این گیاه به عنوان دم نوش بدون کافئین استفاده میشود و در بسیاری از موارد حتی جایگزین قهوه و کاکائو میشود.در کشورهای اروپایی بسیار مورد مصرف قرار می گیرد ، ولی در کشور ما چندان مورد استفاده نیست . منع و احتیاط مصرف کاسنی از مصـرف بیش از حد کاسـنی در طی دوران حاملگی و شیردهی بایسـتی خودداری نمـود . مصرف طولانی مدت فرآوردههای کاسـنی علاوه بر آنچه گفته شد ، موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا می شـود . با توجه به این که مصرف فرآوردههای کاسنی موجب انقباض عضلات رحمی میشود ، مصرف آن در دوران بـارداری احتمـال زایمان زودرس را تقویت می کند . مصرف این گیاه دارویی همچنین موجب کاهش کلسترول و LDL میشود .