غذاهای ناسالم چیست ؟ غذاهای ناسالم چیست ؟ از مرگ میترسم ، برای مردن نوبت می گیریم آنچه در این بخش می خوانید غذای ناسالم تنها بخشی از اطلاعات راجع به ترکیبات سمی ، خطرناک و مضر پیرامون زندگی ماست که متاسفانه برحسب اطلاعات نادرست اکتسابی ، کمتر به آن توجه کرده و یا به خاطر مشغله های زندگی امروز ، گاهی اجتناب از آن ناممکن به نظر می آید ولی با توجه به افزایش میزان سرطان و اضافه وزن و بیماری های صعب العلاج دیگر در این سال ها ، نقش تغذیه و توجه به آن در پیشگیری از این بیماری ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است . امید است با رعایت هرچه بیشتر این موارد بتوانیم در پرتو غذاهای پاک و سالم ، زندگی توام باسلامتی داشته و به کمالات انسانی و رضای الهی نائل شویم
غذاهای ناسالم چیست ؟ در تمام شکل ها و اندازه ها و مزه های وسوسه انگیز، به وجود می آید، اما برای بدن شما مفید نیست. به طور ویژه، فست فود کالری زیادی دارد و ارزش غذایی بسیار کمی دارد. بنابراین، یک فرد بهتر است که از رستوران های فست فود یا هر منبع غذایی ناسالم دوری کند.راه جایگزین تهیه ی لیست غذایی سالم است که شامل میان وعده ی سالم و وعده های غذایی سالم و سازماندهی رژیم غذایی بر پایه ی آن لیست غذایی سالم است.
سرخ کردن
غذاهای ناسالم با سرخ کردن ، دمایی بالاتر از ۱۵۰ درجه سانتی گراد به وجود می آید که باعث میشود بخش عمده ای از املاح معدنی ، ویتامین ها و آنزیم های مهم و مفید غذایی از بین برود . غذاها در اثر سرخ کردن ، دیرهضم شده ، سیستم گوارش بدن را مختل و آن را خجسته و فرسوده می کند . توصیه می شود به جای آن از کباب ، بخارپز یا آب پز کردن غذاها استفاده شود . در مطالعه ای که در سال ۱۳۸۵ در استان گلستان صورت گرفت مشاهده شد کسانی که بیشتر غذاهای خود را به صورت سرخ کرده مصرف می کنند ، احتمال ابتلا به سرطان روده ی بزرگ و مقعد بیشتر است .
غذاهای پرچرب
مصرف زیاد از حد روغن باعث بروز اضافه وزن و چاقی شده و امکان افزایش کلسترول را فراهم می کند . همچنین خطر ابتلا به انواع بیماریها را افزایش می دهد . در مطالعه ای که در تهران بر روی افراد با تحرک کم صورت گرفت ، مشاهده شد که مصرف غذاها و شیرینی جات و دسرهای پرچرب باعث افزایش احتمال چاقی و پرفشاری خون می شود . غذاهای ناسالم
روغن نباتی و کره ی گیاهی
مصرف این روغن ها در بدن باعث رسوب کلسترول در دیواره ی رگ هاءتنگی عروق قلب ، افزایش فشار خون و افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب می شود . همچنین اسیدهای چرب ترانس موجود در این روغن ها ، در ایجاد زخم های گوارشی ، اختلال در سوخت و ساز گلوکز و افزایش التهاب بدن نقش اساسی دارند . توصیه می شود به جای استفاده از آن ها از روغن های حیوانی یا روغن زیتون ، کنجد ، هسته ی انگور ، ذرت و آفتابگردان طبیعی براساس مزاج استفاده شود . در پژوهشی که در سال ۱۳۸۱ برروی کره های گیاهی موجود در بازار ایران انجام شد ، مشخص شد که در این کره ها مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع وجود دارد که باعث ایجاد اثرات سوء بر چربی خون می شود . تبلیغات مختلف در مورد مارگارین های گیاهی برعاری بودن از از کلسترول و فقدان تاثیرات مضر این فرآورده ها بر چربی خون تاکید می کند و این امر منجر به تشویق مصرف این فرآورده ها می شود ؛ در حالی که معیارهای FDA نشان می دهد که مضرات مصرف مارگارین های گیاهی موجود در ایران از کره های حیوانی بیشتر است .
آب یخ
نوشیدن آب یخ ، تغییر ناگهانی در دمای بدن و معده ایجاد کرده باعث غلیظ شدن شیره معده ، از دست رفتن املاح موجود در خون و عدم تعادل سدیم و پتاسیم در بدن شده که می تواند منجر به صدمه به سیستم عصبی ، کبد و کلیه شود . طب سنتی یخ را سودازادانسته حتی اگر درون آب ذوب شود ،
باعث بسیاری از بیماری های سوداوی می شود . توصیه می شود به جای آن از آب خنک همراه یک عدد لیمو ترش تازه استفاده شود . برای خنک کردن آب می توان از یخچال و یا آب سردکن های دو جداره که در فضای خارجی آن یخ قرار می گیرد ( یخ با آب تماس ندارد ) استفاده کرد
نوشیدنی های صنعتی
غذاهای ناسالم چیست ؟
این نوشیدنی ها باعث پوسیدگی دندان ها ، چاقی ، سوءتغذیه ، سنگ کلیه ، چین و چروک پوست ، پوکی استخوان ، بیماری های کبدی ، دیابت ، آلرژی ، کاهش حافظه بیماری های قلبی – عروقی و … می شود . علاوه بر رنگ ها ، اسانس ها ، شیرین کنندهzeilua Cor جهان های مصنوعی و مواد ناسالم دیگر به کار رفته
در آبمیوه ها و نوشیدنی ع های صنعتی ، بسیاری از آنها در بطری های پلاستیکی هستند که این بطری ها دارای ماده ای به نام بيس فنول A هستند . این ماده مختل کننده ی عملکرد غدد درون ریز است که ممکن است بر روی عملکرد تیروئید در انسان ، به خصوص جنین اثر داشته باشد . امروزه استفاده از نوشیدنی های انرژی زا در بین مردم به خصوص جوانان و نوجوانان بسیار متداول شده است .
تحقیقات نشان می دهند که در ترکیب برخی از این نوشابه ها کافئین با مقادیر بالا و عصاره ی گیاه گواران وجود دارد که اعتیاد آور است . کافئین به سرعت بعد از مصرف نوشیدنی جذب شده و به بافت های بدن می رسد . کافئین با مقادیری که در این نوشابه ها موجود است می تواند باعث ایجاد علائمی از قبیل تهوع و تپش قلب در فرد مصرف کننده شود که بیماران قلبی یا دارای سابقه ی تشنج در معرض خطر بیشتری قرار دارند .
مصرف زیاد نوشابه های انرژی زا موجب تهوع ، اسهال و استفراغ ، نفخ ، دل درد ، بی خوابی ، ناراحتی معده و تحریک پذیری می شود .
این نوشیدنی ها با مقدار بالای انرژی معمولا حاوی سطح بالایی از مواد قندی می باشند و می توانند باعث بروز چاقی ، پوسیدگی دندان و عوارض دیگری شوند . توصیه می شود به جای نوشیدنی صنعتی از انواع شیرهای گیاهی مانند شیر بادام ، شیر گردو ، شیر پسته ، شیرفندق ، شیرخرماو … یا از انواع شربت های طبیعی نظیر شربت عسل با آب لیموترش تازه ، شربت عسل با عرق بهارنارنج ، شربت شاه توت ، شربت توت فرنگی ، انواع دم کرده های گیاهی سنتی و … استفاده شود .
شیرین کننده های مصنوعی
ساکاروز موجود در آن ها بیماری های متعددی به وجود می آورد که برخی از آنها عبارتند از سرکوب سیستم ایمنی بدن ، برهم زدن تعادل املاح و مواد معدنی در بدن ، کاهش انعطاف پذیری و عملکرد بافت ها ، افزایش بیماری های قلبی – عروقی افزایش چربی و فشار خون ، چاقی ، کاهش ویتامین E ، کاهش توانایی عملکرد آنزیم ها ، کاهش ظرفیت یادگیری ( حافظه ) برهم زدن تعادل هورمون ها از جمله هورمون رشد ، دیابت ، یبوست ، سرطان پروستات ، پستان ، تخمدان و رکتوم ، سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه ، آسم و آلرژی ، میگرن و انواع سردردهای شدید ، کیست تخمدان ، افزایش هورمون استروژن در مردها ، نازایی ، پیری زودرس و … امروزه انواعی از شیرین کننده های مصنوعی در ترکیب مواد غذایی صنعتی و داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند . این شیرین کننده ها با ایجاد تغییر در ذائقه ی انسان باعث پرخوری و چاقی می شوند .
بعضی از این شیرین کننده ها ، مانند آسپارتام با ایجاد تغییرات هورمونی باعث بروز افسردگی در فرد می شوند . توصیه میشود به جای آن ها از عسل ، شکرسرخ ، توت ، مویز و سایر شیرینی های طبیعی استفاده شود
غذاهای ناسالم چیست ؟
گوشت زیاد
استفاده از گوشت در حد متعارف مشکلی برای انسان ایجاد نمی کند ( هفته ای یک تا دوبار ) ؛ ولی استفاده ی مکرر آن موجب افزایش کلسترول بالا رفتن اسید اوریک ، بیماری نقرس و سایر بیماری های مفصلی می شود . رسول خدا ( ص ) فرموده است : « شیرگاو شفا ، روغن گاو دوا و گوشت آن مرض است » .
این حدیث مربوط به مناطق گرم و خشک عربستان است که مصرف گوشت گاو در آن مناطق به شدت سودازا بوده ، خون را غلیظ کرده و برای کبد مضر است
و استفاده از آن سبب تیرگی پوست صورت ، افسردگی ، وسواس ، جذام واریس ، بزرگ شدن طحال و بیماری های سوداوی می شود ؛
ولی در مناطق سردسیر مثل شمال اروپا یا کانادا گوشت گاو مفید بوده و جزو برنامه ی غذایی معمول این مناطق است . توصیه می شود به جای آن از گوشت گوساله ی یک ساله ، گوشت شتر جوان ، گوسفند نر جوان ، بره ی یک ساله ، برغاله ، بوقلمون ، مرغ و خروس محلی و … استفاده کرد
غذاهای ناسالم چیست ؟
تنقلات مصنوعی
تنقلات مصنوعی از قبیل پفک ، بیسکویت ، شکلات ، آب نبات ، یخمک ، نوشمک چیپس ، کاکائو ، کیک ، کلوچه ، آدامس ، ساندیس و امثال آن به دلیل داشتن
مواد نگه دارنده و یابکینگ پودر و جوش شیرین باعث کم اشتهایی ، ناراحتی های عصبی ، آلرژی پوستی و تنفسی ، ریزش موضعی مو ، متوقف ساختن رشد کودکان ، کیست های تخمدان ، نازایی ، سرطان و … می شود . جویدن آدامس باعث تحریک دائم سیستم گوارشی و ترشح اسید معده می شود
که می تواند منجر به بروز زخم معده شود . در مطالعه ای در شهر یزد مشاهده شد که مصرف بالای چیپس و پفک به اضافه وزن و چاقی بیش از اندازه در کودکان دبستانی می انجامد . توصیه می شود به جای استفاده از آن ها از عسل طبیعی ، شکر سرخ ، شیره خرما و انگور ، مارمالاد ، شیرینی ها ، حلواها و دسرهای طبیعی ، مرباهای مویز ، خرما ، توت خشک ، انجیرخشک ، برگه ی زرآلو وهلو ، چهارمغز ( بادام ، پسته ، فندق و گردو و … او .. استفاده کنید . به جای آدامس می توانید از سقز و انواع صمغ های گیاهی نظیر کندر استفاده کرد .
غذاهای ناسالم چیست ؟
بستنی و فالوده صنعتی
یخ موجود در بستنی ، فالوده ، یخمک ، نوشمک و … می تواند باعث دیسک کمر ، ضعيف شدن اعصاب رحم ، سقط جنین ، نازایی ، ضعف سیستم مغزی نخعی و بیماریهای دیگرشود . « کربوکسی متیل سلولز » موجود در بستنی که در کارخانه های صنعتی به عنوان حجم دهنده و تغلیظ کننده ، به جای پودر ثعلب به کار می رود می تواند باعث صرع ، دردهای شدید ناحیه ی لگن به خصوص درد دوران عادت ماهیانه و … شود . توصیه می شود به جای آن ها از فالوده و بستنی های سنتی استفاده شود .غذاهای ناسالم چیست ؟
فرآورده های گوشتی صنعتی
برای تهیه ی سوسیس ، کالباس و همبرگر روش های مختلفی وجود دارد ، یکی از روش های شایع امروزی به ویژه در ایران ، استفاده از ماده ی خامی به نام خمیر مرغ است . خمیر مرغ همان پس مانده های مرغ نظیر پوست ، اسکلت و اجزای غیرقابل مصرف آن است که از مکان هایی نظیر اغذيه فروشی ها و رستوران ها جمع آوری شده و به صورت های غیر بهداشتی به کارخانه ها منتقل شده و توسط دستگاهی به نام « بادر » چرخ و تبدیل به خمیر مرغ می شود .
در پژوهشی که در سال ۱۳۸۵ برروی ۱۰۰ نمونه از این فرآورده های غذایی ارسالی از طرف سازمان دامپزشکی کشور و با استفاده از استانداردهای موسسه ی استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور انجام گرفت ، آلودگی میکروبی بسیار بالایی به انواع میکروب ها از جمله سالمونلا ، اشرشیا کولی ، استاف اورئوس و … در این محصولات مشاهده شد . به علاوه نیترات سدیم موجود در این فرآورده ها در بدن با گلوبین موجود در خون ترکیب شده و ماده ای به نام نیتروزامین ایجاد می کند که موجب بروز سرطان معده می شود . ترکیب نیترات سدیم با اسید کلریدریک معده باعث ایجاد اسید نیتروز و نمک طعام می شود .
اسید نیتروز در بدن به دو موتاژن شیمیایی به نام گزانتین و هیپوگزانتین تبدیل شده که بی شک از تخریب کنندگان زنجیره ی DNA و توالی اسیدهای آمینه بوده و منجر به بروز انواع سرطان می شود . همچنین فسفات موجود در آن ها با ایجا اختلال در جذب کلسیم ، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد . نمک و چربی زیاد موجود در آن ها نیز خطر ابتلا به فشارخون و بیماری های قلبی عروقی را بالا می برد .
در یک پژوهش در ایران چندنوع از پرمصرف ترین غذاهای آماده شامل انواع سوسیس ، کالباس ، همبرگر و پیتزا از سوپرمارکت ها و رستوران ها تهیه شد . ۱۰ گرم از هر نمونه جهت تعیین چربی کل و اندازه گیری اسیدهای چرب موجود در این فرآورده ها ، مورد بررسی قرار گرفت . نتایج این مطالعه نشان داد که محتوای اسیدهای چرب ترانس موجود در غذاهای آماده ی ایرانی بسیار بالاتر از میزان مجاز است که باعث تشدید اثرات سوء آن بر سلامتی می شود .
وجود چاشنی های متعدد مانند سیرزیاد ( ۳۰ تا ۶۰ درصد ) ، زیره ، فلفل سیاه و سفید و سایر ادویه های تند بر روی کبد اثر تخریبی داشته و انواع ناراحتی های پوستی مانند آکنه را ایجاد کند . مصرف گوشت های فرآوری شده ( سوسیس ، کالباس ، کنسرو و … ) با افزایش خطر سکته مغزی همراه است .
نمک سود کردن و فریز کردن گوشت از خاصیت آنتی اکسیدانی آن می کاهد و توصیه می شود که به جای آن از گوشت های طبیعی استفاده شود مصرف گوشت های ارگانیک و طبیعی مقاومت بدن نسبت به آنتی بیوتیک ها را کاهش می دهد .