برسی تخم انواع پرندگان از منظر طب سنتی غیر از تخم مرغ ، تخم سایر پرنده ها مانند مرغابی ، بلدرچین ، کبک ، دراج ، شترمرغ ، غاز یا اردک هم خوراکی بوده و برسی تخم پرندگان مصرف هر کدام از آنها می تواند فواید و نکات مصرف خاصی داشته باشد .
برسی تخم انواع پرندگان از منظر طب سنتی بنابراین ما در این شماره از مجله طبایع قصد داریم به بررسی خواص و نکات مصرف تخم پرندگان از دیدگاه طب سنتی بپردازیم ؛
مروری کلی بر انواع تخم پرنده
تخم مرغ و تخم مرغابی جزء بهترین تخم پرندگان است ؛ تخم مرغابی بوی بدی دارد و از نظر گوارشی ، خاصیت آن برای بدن و تولید خون از تخم مرغ خانگی در درجه پایین تر قرار دارد .
تخم غاز و شتر مرغ بسیار سنگین بوده و چندان گوارا نیست .
تخم کبک و دراج ( نوعی قرقاول ) جزء تخم پرنده های بسیار نیکوست ، گرم و تر است اما همیشه و همه جا در دسترس نیست و ممکن است عدهای طعم آن را دوست نداشته باشند .
تخم کبک دارای پروتئین بالا و چربی پایینی است ، سریع هضم می شود و برای تقویت سیستم گوارشی یا قوای جنسی هم مناسب است ، اما در گرم مزاجان نباید افراط شود .
تخم پرندگان کوچک مانند گنجشک ، کبوتر و بلدرچین مبهی بوده یعنی قوای جنسی را افزایش می دهد به خصوص اگر با روغن و پیاز طبخ شود ، اما نباید افراط شوند .
نکته : مداومت در خوردن تخم پرندگان کوچک به علت گرمی بالا به صلاح نیست و فقط به عنوان دارو مصرف می شود .
برسی تخم انواع پرندگان از منظر طب سنتی
آنچه که باید در مورد تخم مرغ بدانید !
- مزاج زرده تخم مرغ مایل به گرمی و سفیده ی آن سرد و تر در درجه دوم است .
- سفیده تخم مرغ در عین داشتن پروتئین بالا ، خون لزج ، بلغمی و غلیظی تولید می کند و باید تا حد امکان مصرف آن را محدود کرد ، ولی در صورت الزام مصرف ، بانمک و روغن و کمی فلفل اصلاح می گردد .
- سفیده همچنین دیرهضم است و فقط معدههای گرم و افراد پرتحرک می توانند آن را هضم کنند .
- بنابراین اگر بدن فرد دارای اخلاط غلیظ و لزج باشد ، نباید سفیده تخم مرغ میل کند .
- زرده تخم مرغ نیم برشت ( عسلی ) ، کیفیت غذایی بسیار بالایی دارد و مواد خوب و سالم و خونی بسیار معتدل تولید می کند و فضولات کمی دارد .
- زرده تخم مرغ مقوی قلب و مغز و نیروی جنسی است .
- زرده تخم مرغ در از دست دادن خون و در دوره نقاهت بیماریها مفید است .
- مناسب ترین و زودهضم ترین و خون سازترین شکل پخت تخممرغ نیم برشت یا همان عسلی است . جوشاندن زیاد تخم مرغ باعث : دیر هضمی آن مخصوصا در معدههای ضعیف و رطوبی می شود و اصلاح آن با آویشن و فلفل و نمک است
- تخم مرغ به شکل نیمرو یا املت و به طور کلی سرخ کردن تخم مرغ مناسب نیست ، خاصیت غذایی کمتری دارد و از معده به زودی دفع می گردد ، اما افراد لاغر یا کم اشتها ایرادی ندارد گاهی استفاده کنند .
برسی تخم انواع پرندگان از منظر طب سنتی
نکته :
موارد گفته شده ، در مورد تخم مرغ محلی بیشتر صدق می کند ، اما وقتی تخم مرغ محلی در دسترس نیست ، همین تخم مرغ های امروزی نیز قابل استفاده بوده و تا حدودی خواص گفته شده را در برمی گیرد . .
زیاده روی ممنوع !
مصرف زیاد و طولانی مدت تخم مرغ باعث ایجاد لک های پوستی در صورت و بادهای سرد در طحال و معده میشود .
بیماران دارای سنگ کیسه صفرا یا مستعد آن بهتر است از مصرف زیاد از حد تخم مرغ پرهیز نمایند .
آیا مصرف تخم مرغ خصوصا زرده آن باعت بالا رفتن چربی و کلسترول خون می شود ؟
مطالعات متعددی بر روی تأثیر تخم مرغ بر سطح کلسترول خون و سلامت قلب و عروق انجام گرفته است ؛ که بر طبق تحقیقات انجام شده اخير ، مصرف ۴ تا ۵ عدد تخم مرغ در هفته ، نمی تواند چربی و کلسترول خون را افزایش دهد و سلامت قلب و عروق را تهدید نماید .
انچه در مورد تخم بلدرچین باید بدانید
مصرف دوره ای نه مداوم تخم بلدرچین به تنهایی یا مصرف زرده عسلی آن به همراه عسل برای فصاحت کلام در کودکانی که دیر به حرف افتاده یا درست حرف نمی زنند ، توصیه میشود .
اما از مصرف مداوم تخم بلدرچین خودداری کنید چون مصرف مداوم آن باعث خشکی میشود .
تخم بلدرچین با مزاج کودکان سازگار است ولی در کودکان بیش فعال ، کم توجه و کم خواب ، نباید مصرف شود .
مصرف حدود ۸ عدد تخم بلدرچین در هفته مجاز است .
برای مصرف هر ماده ی غذایی از جمله تخم پرنده ها در طب سنتی باید به مزاج فرد دقت ویژه ای داشت . اگر تصمیم دارید ماده ی غذایی خاصی را به طور مرتب وارد برنامه ی غذایی تان نمایید بهتر است حتما با یک متخصص طب سنتی مشورت نمایید تا دچار مشکل نشوید و از سازگاری آن با مزاجتان مطلع شوید
برسی تخم انواع پرندگان از منظر طب سنتی